Celebrity Cruises.pl - luksusowe rejsy wycieczkowe po Morzu Śródziemnym, Karaibach i Alasce

Blu

"Czysta Kuchnia". Tylko dla gości AquaClass®.

Jako gość  AquaClass® , możesz cieszyć się z Blu, Twojej ekskluzywnej restauracji, w której masz mozliwość delektowania się śniadaniami oraz obiadami. Jeśli myślisz, że w karcie dań restauracji spa nie zobaczysz steku lub obfitego deseru, jesteś w wielkim błędzie. Kuchnia w Blu to po prostu bardzo kreatywny sposób przygotowywania popularnych posiłków. Kruchy stek podawany jest w smakowitym truflowym sosie vinaigrette zamiast ciężkiego béarnaise. Nazywamy to “czystą kuchnią”.

Opcja dostępna na:

Celebrity Solstice®, Celebrity EquinoxSM, Celebrity Eclipse®, Celebrity SilhouetteSM, Celebrity ReflectionSM, Celebrity Infinity®, Celebrity Summit®, Celebrity Millennium®

Inspiracja

Zainspirowana Morzem Śródziemnym oraz czystymi błękitami, które można spotkać w Grecji.

Kuchnia

Czyste i zdecydowane smaki. Innowacyjna kuchnia. Osobista obsługa, przyjazne otoczenie oraz naturalne światło to tylko część tego, co czyni Blu tak niezwykłą.

Wskazówki praktyczne

Tylko dla gości  AquaClass®. Goście z apartamentów mogą korzystać w zależności od dostępności; zalecany napiwek $5 od osoby.Pozycje na karcie menu zmieniane codziennie. Nie przegap przepysznego muesli oraz koktajli

Podawane posiłki: Śniadanie, Obiad

Styl jedzenia: Clean Cuisine

Ubiór: smart casual

Koszt: bezpłatny

Co oferujemy

Główną atrakcją śniadania jest prezentacja muesli przy stole. Wszystkie składniki przedstawione są na wózku: owies, jogurty, rodzynki, suszona żurawina, mleko sojowe i inne. Wybierz swoje ulubione składniki, a zostaną one dla Ciebie od razu wymieszane. Możesz także cieszyć się z wyśmienitych smaków świeżo wyciskanych soków. Tosty francuskie, naleśniki, jajka; wszystkie znane ulubione dania są również dostępne.

Obiad zacznij od opcji California Crab Bisque, a następnie delektuj się Blackened Ahi Tuna z Bok Choy. Chyba, że wolisz opcje takie jak Charred Veal Loin, Roasted Vegetables, Cipollini Onions, Watercress czy Pommes Frites. Oczywiście, jak zawsze, skupiamy się tylko na składnikach najwyższej jakości. Używane mięso wołowe pochodzi ze zwierząt ze Środkowego Zachodu karmionych  kukurydzą zgodnie z USDA Choice dla lepszego smaku , a cielęcina (zgodnie z USDA Choice) pochodzi ze zwierząt domowych karmionych mlekiem dla łagodnego smaku i kruchości mięsa. Nie używamy mięsa z cieląt karmionych trawą oraz mięsa importowanego. Wszystkie nasze ryby to ryby hodowlane na diecie zbilansowanej.

W naszych winiarniach masz szansę wypróbować jedno z “zielonych” win biodynamicznych i organicznych z całego świata.Są one szczególnie wyróżnione na szerokiej liście win restauracji Blu.

A co z deserem? W Blu możesz cieszyć się przepięknie podanymi  wyrobami cukierniczymi takimi jak np. White Chocolate Lava Cake with Liquid Blueberry Center and Bergamot Sorbet (ciastko z lawą białej czekolady z płynnym nadzieniem jagodowym i sorbetem z bergamotki) lub   Sautéed Apples in Caramel Gelée  with Buttermilk Pannacotta  and Orange Blossom  Sorbet ( jabłka smażone w małej ilością tłuszczu w galaretce karmelowej z kremowym serkiem Panacotta i sorbetem z kwiatu pomarańczy). Tylko i wyłącznie w Blu przekonasz się że “czysta kuchnia” jest naprawdę niezapomniana

Wyróżniony przepis

Schłodzona zupa z zielonego groszku z sałatką z kraba

 

Zupa z zielonego groszku:

4 łyżeczki oliwy z oliwek, 4 łyżeczki posiekanej szalotki, 1 łyżeczka czosnku (posiekanego), 0,9 kg mrożonego zielonego groszku, 6 szklanek mleka sojowego, 1 szklanka dobrze ubitej śmietany, zestaw włoszczyzny, wedle uznania można dodać sól koszerną lub zmielony biały pieprz .

Sałatka z kraba:

ok. 170 gr odsączonego mięsa z kraba, 1 łyżeczka posiekanego świeżego szczypiorku, 1 łyżeczka olejku cytrynowego, 1 łyżeczka prażonych płatków migdałowych,  wedle uznania można dodać sól koszerną lub zmielony biały pieprz.

Przyrządzanie:

Na małym ogniu na patelni rozgrzać olej. Smażyć szalotkę, czosnek oraz groszek na oleju. Dodać resztę składników zupy i gotować około 20 minut. Wyjąć włoszczyznę i zmiksować zupę w blenderze. Przyprawić  do smaku.Pozostawić w lodówce do całkowitego schłodzenia. Kiedy będzie już gotowa do spożycia, nalać zupę do miseczek .Na  sałatkę z kraba  delikatnie wymieszać wszystkie składniki razem i umieścić jedną jej łyżeczkę na wierzchu każdej porcji zupy.

Porcja dla 6 osób.